Hem  ›  Om FC Syd

Om FC Syd

FilmCentrum Syd har sedan 2002 utvecklat sitt produktionsstöd och stödjer årligen ett 60-tal kort- och dokumentärfilmer med teknik och handledning. Regionen har ett vitalt filmliv med många verksamma men i dagsläget är glappet mellan de semiprofessionella och branschen allt för stort. Vi arbetar därför aktivt för att bygga upp ett mer omfattande resurscentrum med professionell teknik och handledning. Tillsammans med det finansiella stöd som t.ex. Film i Skåne erbjuder vill vi ge optimala förutsättningar för regionens filmare och filmarbetare att utvecklas.

Våra lokaler ligger vid Möllevången på Monbijougatan 17 E, välkommen att besöka oss! Ring gärna innan så vi säkert är på plats.

FilmCentrum är en rikstäckande förening som sedan starten 1968 har arbetat med distribution av kort- och dokumentärfilm såväl som spelfilm, samt initierat kulturprojekt och bedrivit konsult- och kursverksamhet inom filmens område. FilmCentrum har också en egen tidskrift - FILMARBETAREN, som ersätter tidigare publikationen Film & TV och ges ut from. 2014.

På FilmCentrum Syd är verksamheten främst inriktad på arrangemang, utbildning och produktion.

Till FilmCentrum Syd hör också ARF - antirasistiska filmdagarna . ARF verkar för ökad tolerans och mot rasism och diskriminering genom film och samtal.

FilmCentrum Syd, Folkets Bio Malmö och Film i Skåne arrangerar FILMBAR , ett visningsfönster för skånsk kortfilm, fyra gånger per år. Varje FILMBAR innehåller två visningsblock med kortfilmer plus ett tredje filmblock med ett särskilt tema. Mellan filmblocken är det pauser för mingel, bar och underhållning.

Vi arrangerar också medlemskvällar för våra medlemmar och allmänheten då vi visar medlemmarnas filmer, med utrymme för work-in-progress och föreläsningar. Ett par gånger om året arrangerar vi också kurser och seminarier för våra medlemmar.

Vi stödjer och samarbetar med olika arrangörer som tillexempel Folkets Bio, Imagenes del Sur, Film i Skåne och Boost Hbg.

 


Om FC Syd


Verksamhet

Nedan kan du se vad FilmCentrum Syd arbetar med mer övergripande. Aktuella arrangemang och annat kan du läsa om under Aktuellt.

PRODUKTION av kort- och dokumentärfilm i vår produktionsverksamhet. Genom tekniskt stöd och handledning kan vi följa upp varje produktion från idé till visning.

UTBILDNING där vi utvecklar nya former av kurser och workshops som ibland kan kombineras med produktion. Vi vill producera utbildningar som svarar mot de behov vi möter i vår verksamhet. Vi samarbetar bland annat med Film i Skåne och BoostHbg.

ARRANGEMANG där vi använder film i olika sammanhang. De Antirasistiska Filmdagarna (ARF), som går av stapeln i november varje år, är ett exempel. FILMBAR är ett annat. Temakvällar med olika gäster och ämnen är en annan del av verksamheten.