FilmCentrum Syd och Folkets Bio Malmö presenterar:

Den 18 januari kl 17.30-20.30 visar vi två Malmöpremiärer av filmskaparna Peter Wiren och Magnus RutbergBiograf Panora.

Gratis, men anmälan krävs till: metafilmsafton@rutbergmedia.se senast 17 januari!


Vad vore film utan film om film?

Alldeles för tråkig tycker vi och därför arrangerar vi en helgjuten metafilmsafton med två Malmöpremiärer i metafilmens tecken!
För att göra saker och ting ännu krångligare är den ena filmen en dokumentär om hur de första spelfilmerna i Sverige kom till och den andra filmen är en spelfilm om en dokumentärfilmares kreativa våndor. Metafilmsförvirring i kubik alltså - men garanterat underhållande!

 

PROGRAM

17.30
mingel i foajén

 

18.00
EN FILMARE SÖKER SITT SPRÅK
Regi: Magnus Rutberg
Dokumentär, 2015, 25 min

Hur svårt kan det vara att göra film egentligen? Jag har gjort dokumentärfilm i över tio år och fortfarande är varje nytt filmprojekt samma kamp. På något smart sätt måste jag använda filmens språk för att nå fram med min berättelse till publiken så de förstår och blir engagerade. Samtidigt är jag inte ensam med detta problem - det är lika gammalt som filmmediet självt. För hundra år sen i Kristianstad ställdes dåtidens stumfilmspionjärer inför samma dilemma med den skillnaden att det inte ens fanns ett färdigt filmspråk att utgå ifrån. Hur gjorde dom och varför blev resultatet aldrig bra nog?

Det här är en filmisk roadmovie genom filmskaparens kreativa landskap - då som nu.

 

18.30
TRIUMFENS SÖTA SÖTMA
Regi: Peter Wiren
Långfilm, 2014, 95 min

Den en gång så framgångsrika dokumentärfilmaren Peter Von Rehn har inte gjort en film på 20 år. Anledningen är brist på idéer och prestationsångest. En kväll hittar han en gammal super-8 film från en skolresa han gjorde som barn och drar sig till minnes en incident som inbegriper hans barndomsvän Samuel och dennes svårartade höjdskräck.

Nu får Von Rehn den perfekta idén till den dokumentärfilm som åter skall sätta honom på den kulturella kartan. Äntligen. Von Rehn ska göra en gripande och stark dokumentärfilm om hur vännen Samuel övervinner sin höjdrädsla. Problemet är bara att Samuel inte är det minsta intresserad av att vara med på film. En vanlig dokumentärfilmare skulle med denna vetskap kanske överväga att lägga ner projektet men inte Peter Von Rehn som snarare betraktar Samuels motstånd som en pikant ingrediens i filmen om hans "tillfrisknande".

Triumfens Söta Sötma är en svart komedi om den skoningslösa hängivenhet en dokumentärfilmare framkallar när hans ekonomi och kreativa heder är under press...

 

MYCKET VÄLKOMNA!

www.panora.nu