Hem  ›  FILMBAR

FILMBAR

 

FILMBAR #18 - BLÅ BÅTEN

FILMBAR gästar Blå Båten och vi bjuder tillsammans in till en kväll med skånska kortfilmer: fiktion, dokumentär, animation, konstfilm samt flera världspremiärer!

Några av bidragen kommer direkt från PIXEL - Skånes filmfestival som ägde rum i april i år. Dessutom kommer Nordisk Panorama vara på plats för att berätta om årets festival. Alla besökare har också chans att vinna en festivalackreditering till Nordisk Panorama som äger rum i september. Läs mer om tävlingen längre ned.

Picknickbio - ta med vin/öl/annan dricka och tillbehör som du gillar. Vi bjuder på nybakat bröd!


Plats
: Blå Båten, Anna Lindhs plats 10, Malmö
Tid & Datum : 19.00 tisdag 16 maj
Inträde: 50 kr med rabattkod "filmcentrumsyd" Boka i förväg: på Kulturcentralen , skriv in rabattkoden filmcentrumsyd.

Förra gången blev det utsålt så se till att säkra din biljett i god tid!

 

--------------------------
20.00 - BLOCK 1
-------------------------

A WORD FROM YOUR SPONSOR - VÄRLDSPREMIÄR
Magnus Rutberg, Sverige, 50 sekunder
So you want to be a filmmaker? Well then you've come to the right place!

 

FUCKGIRLS
Saga Becker & Christian Zetterberg, Sverige, 15 min

Tre kvinnor diskuterar sina erfarenheter av förtryck, självförakt och att själva kunna diktera sina livsvillkor. Saga Becker (Nånting måste gå sönder) regidebuterar med ett Lemonade-inspirerat transmanifest i tre delar, som slår lika hårt som det blöder.

 

SOMMARLAND - VÄRLDSPREMIÄR
Jacob Nilsson, Sverige, 15 min

Barndomsvännerna Ada och Adrian har glidit ifrån varandra. I ett sista räddningsförsök försöker de reparera den relation som en gång varit. Omringade av ett öde sommarlandskap, kommunicerar de genom barndomens språk, fast i vuxna kroppar. Det som en gång var en lek, förvandlas snabbt till ett rop på hjälp, i en relation bortom räddning.

 

KVINNLIGA SITUATIONEN
Marie Martorell Hallberg, Gullis Beauvoir, Sara Poppler Carredano, Sverige, 6 min

Short film about the swedish female rap crew Kvinnliga Situationen based in Malmö. Collaboration between Sunshine Socialist Cinema, RåFilm & Kontrapunkt. Vinnare av Bästa Musik på PIXEL - Skånes Filmfestival.

 

CRIES - VÄRLDSPREMIÄR
Paul Jackson, Sverige, 17 min

Filmen baseras på personliga och existentiella förböner funna i en kyrka i Malmö. Till form och innehåll en meditation över mänskliga villkor och förhoppningar.

 

-------------------------------
ca 21.30 - BLOCK 2
------------------------------

 

VÄG 13
Paolo Iskra, Kim Sundbeck, Sverige, 7 min

En kvinna sitter fast i en bilkö med sin hund. Hon är på väg till veterinären för att avliva den. När en man i en bil bredvid tar kontakt får det oväntade och chockerande följder. En film som överraskar och inte lämnar någon oberörd. Vinnare av Bästa film Klass 4 & Bästa klipp på PIXEL - Skånes Filmfestival.

 

STJÄRNHIMMEL - MALMÖPREMIÄR
Christian Zetterberg, Sverige, 14 min

En film om identitet, vänskap och att hitta sin väg in i vuxenvärlden, en trasig barndom till trots som präglats av psykiskt trauma. Baserad på sanna händelser.

 

HER ASS
Anneli Ström Villaseca, Carina Carrigan, Vera Theander, Sverige, 4 min

What you see is what you get.

 

THE OH NO´S: DIRTY PANTIES
Johanna Wagner, Sverige, 4 min

Musikvideon baserar sig löst på Askungetemat, men den traditionella glasskon har bytts ut mot den mindre glamorösa smutsiga trosan. Handlingen återspeglar också slitningarna som en genomsnittlig rockmorsa genomlever då hon försöker kombinera familjelivets slit och samtidigt leva ut rockstjärnedrömmarna.

 

JAG BRYTER MIG IN - MALMÖPREMIÄR
Celine Orman & Viktor Strand, Sverige, 14 min 30 sek

En kvinna driver omkring med en känsla av att något inte stämmer. Hon ifrågasätter tillvaron och den långvariga relationen med sin sambo. I samma veva träffar hon en man.

 

AFTERLIFE CRISIS
Thomas Rogerstam, Sverige, 9 min

Afterlife Crisis är en stop motion-animerad film om skelettet Ben Bones och hans kris i livet efter detta. Ingen tycker om honom men han ger inte upp. Eller som Bob Dylan säger i en av sina låtar, "Remember, death is not the end"

 

 

-----------------------


PIXEL - Skånes Filmfestival


Pixel, Skånes egen filmfestival ägde rum i april i år i Ystad Studios. Det är en kortfilmstävling med ett av Sveriges största priser för kortfilmare- Pixel Talent Award - men också filmseminarier och fest. Läs mer om festivalen: www.filmiskane.se/pixel


Nordisk Panorama är på plats för att berätta om årets festival

Nordisk Panorama Film Festival 2017 infaller mellan den 21-26 September i Malmö - i år med fokus på Finland. Årets höjdpunkt för kort- och dokumentärfilmsälskare med en förkärlek för Nordiska filmskapare.

Fram till den 16 maj har alla inbjudna chans att vinna en festivalackreditering till Nordisk Panorama! För att delta fyll i formuläret på http://bit.ly/npcompetition2017 eller anmäl dig direkt på plats. Vinnaren offentliggörs på plats.

Dessutom: FilmCentrum Syds medlemmar kommer erbjudas ett rabatterat Early-bird-erbjudande vid köp av Festivalackreditering innan 1/7. Hör mer på Filmbar!

För mer information om festivalen, se www.nordiskpanorama.com

 

FILMBAR #18
Arrangörer: FilmCentrum Syd, Folkets Bio Malmö och Blå Båten
I samarbete med: Film i Skåne och PIXEL - Skånes filmfestival
Med stöd av: Malmö stad och ABF Malmö

 

------------------------------------------

 


FILMBAR är ett visningsfönster för skånsk kortfilm som turnerar runt på olika platser i Malmö. Vi har visat kvalitativ kortfilm på b la Grand, Far i Hatten, Skånes Konstförening och Doc Lounge.

Varje FILMBAR innehåller två visningsblock med skånska kortfilmer och oftast även också ett tredje filmblock med ett särskilt tema. Innan första filmblocket samt i pauserna blir det mingel + bar + DJ + eventuella kringarrangemang.

Antalet visningsfönster för dokumentärfilm och långfilm har ökat, men kortfilmen har fortfarande svårt att få den uppmärksamhet och uppskattning den förtjänar. Vi siktar på att FILMBAR ska bli det främsta lokala visningsfönstret för skånsk kortfilm. Det är därför extra intressant med filmer som inte är visade publikt i Malmö/Sverige/Världen! En annan hög prioritet är att uppnå en rik mix med så många olika sorters kortfilm som möjligt.

 

EFTERLYSNING: SKÅNSKA KORTFILMER!

Nästa FILMBAR kommer att äga rum på Blå Båten den 16 maj 2017. Vi vill ha in din skånska (i vid bemärkelse) kortfilm! Vi tar emot dokumentär, fiktion, musikvideo, animation och konstfilm.

Anmäl din film senast 17 april med blanketten till höger ======>

 

Frågor? Hör av dig till Johan - johan@filmcentrumsyd.se eller Anna - anna@filmcentrumsyd.se

 

Arrangörer: FilmCentrum Syd & Folkets Bio Malmö 
I samarbete med: Film i Skåne
Med stöd av: ABF Malmö & Malmö Stad.

 

 ANMÄL FILM  - KLICKA PÅ DOKUMENTET.

Dokument